Οι Συκιές Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη περιοχή της χώρας, που θα αποκτήσει ένα «πράσινο» σχολείο, στο οποίο θα φιλοξενηθούν οι περίπου 150 μαθητές του 8ου δημοτικού σχολείου, που σήμερα συστεγάζονται στο 10ο δημοτικό.

Το κτίριο θα στηρίζεται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και σε περιβαλλοντικό σχεδιασμό, που προβλέπει τη χρήση οικολογικών υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον, φυτεμένα δώματα και βεράντες δίπλα στις αίθουσες, καθώς και δέντρα στην αυλή του σχολείου.

Χάρη στη χρήση φωτοβολταϊκών και ειδικών συστημάτων ηλιοπροστασίας (ηλιοπροστατευτικές περσίδες) το «πράσινο» σχολείο θα λειτουργεί με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Ακόμη, θα υπάρχει φυσικός φωτισμός και διαμπερής αερισμός μέσω καμινάδων αερισμού στις αίθουσες ενώ έχει προβλεφθεί και δεξαμενή, για τη συγκέντρωση όμβριων υδάτων, που θα χρησιμοποιούνται για το πότισμα.

Αναμένεται να παραδοθεί σε περίπου 1,5 χρόνο και θα περιλαμβάνει έξι αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες για βιβλιοθήκη, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την απαλλοτρίωση των οικοπέδων ο δήμος εξασφάλισε 1,1 εκατ. ευρώ.

Η τελετή θεμελίωσης πραγματοποιήθηκε εν μέσω διαμαρτυριών εκπαιδευτικών για την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους και για τις εξαγγελίες της υπουργού σχετικά με το νέο σχολείο.