Απόκοσμες εικόνες κατέγραψαν οι φωτογράφοι την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης που κάλυψε πολλές περιοχές της χώρας μας. Ο βρετανικός Guardian έκανε μάλιστα μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram, σημειώνοντας:

«Σύννεφα σκόνης που μεταφέρθηκαν από τη Σαχάρα κάλυψαν την Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις την Τρίτη, σε ένα από τα χειρότερα τέτοια επεισόδια που έχουν πλήξει τη χώρα από το 2018, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μια κιτρινοπορτοκαλί ομίχλη έπνιξε αρκετές περιοχές μετά από ημέρες ισχυρών ανέμων από τα νότια, περιορίζοντας την ορατότητα και προκαλώντας προειδοποιήσεις από τις αρχές για αναπνευστικά προβλήματα.

Οι αρχές προειδοποίησαν ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης μπορούν να μειώσουν το ηλιακό φως και την ορατότητα, ενώ αυξάνουν τις συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων ρύπανσης, δημιουργώντας κινδύνους για άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Η Ελλάδα είχε ήδη πληγεί από τα σύννεφα σκόνης της Σαχάρας στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου, τα οποία έπνιξαν επίσης τμήματα της Ελβετίας και της νότιας Γαλλίας.

Η Σαχάρα απελευθερώνει 60 έως 200 εκατ. τόνους ορυκτής σκόνης ετησίως. Ενώ τα μεγαλύτερα σωματίδια επιστρέφουν γρήγορα στη γη, τα μικρότερα μπορούν να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα, φτάνοντας ενδεχομένως σε όλη την Ευρώπη».