Πληθαίνουν οι καταγγελίες πολιτών στο Επιμελητήριο Ημαθίας, οι οποίοι αναφέρουν πως έπεσαν θύμα απάτης μέσω διαδικτύου. Όπως καταγγέλλουν, δέχονταν μηνύματα στα προσωπικά τους e-mail με αποστολείς συνήθως κάποιους νομικούς συμβούλους από την Πορτογαλία ή την Ισπανία, που τους ανέφεραν ότι κληρονόμησαν τεράστια χρηματικά ποσά. Όχι μόνο δεν γίνονταν πλούσιοι εν μία νυκτί, αλλά έχαναν και τα λεφτά τους…

Αρχικά, ορισμένοι σαστίζουν με το μήνυμα και μετά πέφτουν «βροχή» τα ερωτήματα τόσο στο μυαλό τους, όσο και στους ανθρώπους της οικογένειάς τους, σχετικά με το ποιος είναι αυτός ο συγγενής που ποτέ δεν γνώρισαν ή μίλησαν, αλλά τους έχρισε κληρονόμους. Μάλιστα, κάποιοι αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους και επικοινωνούν, μέσω φαξ ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον «αγγελιοφόρο» των καλών νέων.

Η επικοινωνία ξεκινά και συνήθως διαρκεί πάνω από έξι μήνες. Και όντως, ακόμα και αν κάποιος είναι καχύποπτος με την όλη διαδικασία, τα στοιχεία και η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί, συνήθως, ο … καλός Σαμαρείτης, τον πείθουν για την αξιοπιστία του.

Οι σφραγίδες πάνω στα έγγραφα, η ορολογία που χρησιμοποιείται, αλλά και το προσφερόμενο «πακέτο» αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για συνέχιση της επικοινωνίας. Σε πολλές περιπτώσεις, η όλη διαδικασία φτάνει μέχρι το στάδιο που ζητείται από τον υποτιθέμενο κληρονόμο να καταβάλλει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Όποιος πειστεί, πέφτει απλά στην παγίδα μιας καλοστημένης απάτης από ανθρώπους που γνωρίζουν με ακρίβεια τις διαδικασίες που απαιτούνται να γίνουν για την ολοκλήρωση της συναλλαγής και σκοπός τους είναι να αποσπάσουν από τον υποτιθέμενο κληρονόμο-θύμα, συνήθως από 5.000 έως και 10.000 ευρώ.