Έχετε ακούσει ποτέ τη λέξη “νιτρικά“;

Οι πιθανότητες είναι πως, όχι.

Αν και τα τελευταία χρόνια όλοι μας προσπαθούμε να είμαστε πιο προσεκτικοί και ενήμεροι σχετικά με την ποιότητα των τροφών και των προϊόντων που καταναλώνουμε, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι αγνοούμε την ύπαρξη ενός σημαντικού κινδύνου τον οποίο προσλαμβάνουμε καθημερινά!

Ο λόγος για τα “νιτρικά”, ένα ιδιαίτερα ανεπιθύμητο στοιχείο του νερού που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία. Ειδικά όσον αφορά τα μωρά, τα παιδιά και τις μέλλουσες μητέρες, η ύπαρξη νιτρικών στο νερό που καταναλώνουμε μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά όμως. Τι ακριβώς είναι τα νιτρικά; Από που προέρχονται και γιατί είναι επιβλαβή για την υγεία μας και ιδιαίτερα για τις παραπάνω κατηγορίες;

Τα νιτρικά (ΝΟ3) είναι ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες οι οποίες είναι πολύ ευεργετικές για τα φυτά και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται στην παραγωγή λιπασμάτων και στη γεωργία. Αν και αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο για τα φυτά είναι επιβλαβή και ανεπιθύμητα για την υγεία των ανθρώπων. 

Η υπερβολική χρήση των νιτρικών στη γεωργία έχει ως αποτέλεσμα να μην απορροφούνται όλα από τα φυτά και να υπεισέρχονται στον υδροφόρο ορίζοντα επιβαρύνοντας χημικά τη σύνθεση των υπογείων υδάτων και πόρων.

Τα νιτρικά υπάρχουν και σε τρόφιμα όπως τα αλλαντικά, πράσινες σαλάτες κτλ, αλλά αποβάλλονται πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα. Η ύπαρξη των νιτρικών όμως στο πόσιμο νερό είναι πιο δραστική και έχει μεγαλύτερη αρνητική επίδραση καθότι μέσω του νερού διοχετεύονται σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού.

Σύμφωνα με την έγκυρη βάση δεδομένων της PUBMED.ncbi.nlm.nih.gov, που αποτελεί τον επιστημονικό ιστότοπο παγκοσμίως του Ιατρικού κόσμου, υπάρχουν 345 δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν πόσο επιβλαβή είναι τα Νιτρικά στην ανθρώπινη Υγεία όταν εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό. Υψηλά νιτρικά στο πόσιμο νερό προκαλούν προβλήματα στον μεταβολισμό, ιδίως στον θυροειδή, και στο κυκλοφοριακό σύστημα. Τα νιτρικά έχουν συνδυαστεί στατιστικά με την αύξηση του ρίσκου καρκινογενέσεων. Όπως είναι φυσικό, τα νιτρικά είναι πιο επικίνδυνα για τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τα μικρά παιδιά και οι εγκυμονούσες μητέρες. Στα μωρά προκαλούν την Μεθεμοσφαιριναιμία (μπλοκάρουν το οξυγόνο στο αίμα) και τα μωράκια μπλεδίζουν με κίνδυνο ακόμη και την ασφυξία. Ενώ, στις εγκυμονούσες μητέρες παρατηρήθηκαν τερατογεννέσεις.

Για τους παραπάνω λόγους 7 χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Τσεχία) έχουν εκδώσει Δημόσια Σύσταση για ένα εξειδικευμένο επιτρεπόμενο όριο νιτρικών όταν αυτό αφορά την κατανάλωση από τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Ενώ το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/L για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες είναι maximum 10mgr/L.

Πώς μπορούμε λοιπόν να προφυλαχτούμε εμείς οι ίδιοι, αλλά και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, από τα νιτρικά;

Πολλοί καταναλωτές στρέφονται στα μηχανικά φίλτρα ή στα επεξεργασμένα νερά τα οποία ωστόσο δεν αποτελούν την ιδανική λύση. Από τη μία, τα μηχανικά φίλτρα δεν αποκλείουν τη χημική μόλυνση με νιτρικά, τα οποία είναι σε μορφή ιόντων και δεν περιορίζονται με μηχανικά φίλτρα. Από την άλλη, τα επεξεργασμένα νερά περιορίζουν μεν τα νιτρικά αλλά αποκλείουν ταυτόχρονα τους ηλεκτρολύτες από το νερό τους. Τέλος, τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά έχουν ηλεκτρολύτες αλλά, επειδή δια νόμου δεν δύναται να επεξεργαστούν τεχνητά (γιατί αλλιώς δεν μπορούν να λέγονται Φυσικά), τελικά εμπεριέχουν και σχετικά ποσοστά Νιτρικών.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν ως γονείς για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα νερό στον κόσμο που είναι ιδανικό για βρέφη και παιδάκια λόγω μικρής περιεκτικότητας σε μέταλλα και σχεδόν μηδενικής περιεκτικότητας σε νιτρικά. Το AQUA Carpatica.

Το AQUA Carpatica προέρχεται από τα δάση των Καρπαθίων, έναν επίγειο παράδεισο για την χλωρίδα και την πανίδα της Ευρώπης. Μέσα σε αυτά τα δάση των Καρπαθίων κρύβονται οι δύο φυσικές πηγές του AQUA Carpatica, η πηγή του AQUA Carpatica για το Φυσικώς Ανθρακούχο και εκείνη για το Φυσικό Μεταλλικό νερό που ανακαλύφτηκαν –και οι δύο- το 2000. Η πλήρης εξερεύνηση του εδάφους και του υπεδάφους καθώς και η ανάλυση της σύστασης των πηγών επιβεβαιώνουν ότι το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica περιέχει σχεδόν μηδέν νιτρικά.

Χάρη στο ότι δεν περιέχει νιτρικά, το AQUA Carpatica είναι η φυσική λύση για τις αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης ευάλωτων ομάδων όπως οι έγκυες, θηλάζουσες,τα νήπια και τα παιδιά.