Η συνάντηση με τον Ερντογάν

Καλημέρα και καλή εβδομάδα και η στήλη σήμερα έχει επίκεντρο την εξωτερική πολιτική. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εβδομάδα ξεκινάει σήμερα με την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το βασικό στοιχείο, όπως μου ανέφεραν ανώτερες διπλωματικές πηγές, είναι η ενίσχυση της φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας σε πολλούς τομείς.

Συνεργασία διαρκής

Αυτό που μου επεσήμαναν με έμφαση είναι ότι με βάση την προεργασία που έχει γίνει στόχος και των δύο χωρών είναι να υπάρξει ευρύτερη οικονομική συνεργασία διαρκής. Αυτό είναι μια έξυπνη κίνηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και μπορεί να υπάρξει μόνο εάν μειωθεί η ένταση και το καλοκαίρι προσφέρεται για μια τέτοια περίοδο και, όπως έμαθα, οι αφίξεις τούρκων τουριστών στα ελληνικά νησιά θα είναι περισσότερες από πότε.

Η Μόνη της Χώρας

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας και το ζήτημα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μιλώντας στη «Milliyet» απογοητευμένος από την πρόσφατη απόφαση των τουρκικών αρχών να λειτουργήσει η βυζαντινή Μονή της Χώρας ως τζαμί, καθώς και από την παλαιότερη σχετική απόφαση για την Αγία Σοφία.

Η ατζέντα

Κατά τη συνάντηση αναμένονται κοινές δηλώσεις, ενώ οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και Τουρκίας θα έχουν συνομιλίες για διάφορα θέματα. Η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη θα κλείσει με δείπνο που θα παραθέσει ο Ερντογάν και μετά θα γίνει η επιστροφή στην Αθήνα.

Οργή Αθήνας

Με οργή υποδέχτηκε η Αθήνα την κίνηση να αναφερθεί στον όρο «Μακεδονία» και όχι στο συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» -σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών- κατά την ορκωμοσία της η νέα πρόεδρος της γείτονος χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, το μεσημέρι της Κυριακής 12 Μαΐου. Η Ντάβκοβα προχώρησε σε αυτήν την προκλητική κίνηση, παρότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, που είχε κληθεί η νέα πρόεδρος να επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία». Και έμαθα πως στο Μαξίμου δεν άρεσε αυτή η ενέργεια.

Ράμα ήταν και πάει

Και να κλείσουμε τα της εσωτερικής πολιτικής με την επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε προβληματισμός, αλλά τέλος καλό όλα καλά. Συναγερμός ήταν και έληξε. Σχετικά ήρεμα κύλησε η συγκέντρωση του Ράμα στο κλειστό γυμναστήριο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Γαλάτσι έναντι του Άλσους Βεΐκου. Πήγα από πολύ νωρίς να πάρω κλίμα και είδα πολύ κόσμο.

Οι οπαδοί Ράμα και Μπερίσα

Οι Αλβανοί που διαμένουν στην Αθήνα και στις γύρω περιοχές αλλά και οι πολίτες της Αλβανίας που κατέφθασαν με λεωφορεία προσήλθαν με σημαίες της χώρας τους, αλλά και -μερικοί εξ αυτών- με μπλούζες με το πρόσωπο του αλβανού πρωθυπουργού αλλά και πανό. Ο Έντι Ράμα μπήκε στην αίθουσα λίγο μετά τις 12 υπό τους ήχους του αλβανικού εθνικού ύμνου και καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που φώναζε «Έντι, Έντι». Την εκδήλωση άνοιξαν ο τραγουδιστής, Νόιζι, και η τραγουδίστρια, Έρα Ρούσι. Ξεκινώντας, ο Ράμα απάντησε στο μήνυμα του Φρέντη Μπελέρη ότι «ήρθε στην Ελλάδα για να προκαλέσει», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ήρθα για να προκαλέσω, ήρθα για να συναντήσω τον λαό μου». Τι θα έλεγε όμως; Ήρθα για να προκαλέσω και όχι για να συναντήσω τον λαό μου; Κάποια ψιλο-επεισόδια αλλά χαμηλής πτήσης έγιναν πριν εμφανιστεί ο Ράμα μεταξύ οπαδών του και υποστηρικτών του πρώην πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, αλλά πολύ γρήγορα τελείωσαν.

Τα γουρλίδικα και ο Ολυμπιακός

Εξόρμηση στη Χαλκίδα έκανε ο πρωθυπουργός το Σάββατο το απόγευμα, όπου ενημερώθηκε για την ανακατασκευή της εμβληματικής δημοτικής αγοράς της πόλης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με στόχο να αναβαθμιστεί το εμπορικό κέντρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόταν από τα παιδιά του, Κωνσταντίνο και Δάφνη, και μάλιστα είπε: «Έφερα και εγώ τα παιδιά μου, είναι γουρλίδικα, τα φέρνω μαζί». Δεν έλειψαν οι selfies και τα χαμόγελα, ενώ έφηβοι τον ρώτησαν αν θα κερδίσει ο Ολυμπιακός και απάντησε: «Θα πάρει και την Ευρωλίγκα και το conference league».

Ποιες περιοχές έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» του ΣΥΡΙΖΑ

Σε δύο περιφέρειες μαθαίνω ότι θα δώσει έμφαση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις εβδομάδες που απομένουν έως τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών του Ιουνίου: στην Αττική και στην Κρήτη απ’ όπου κατάγεται και ο πρόεδρος του κόμματος. «Εάν αλλάξει το κλίμα σε αυτές τις περιοχές, τότε η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να φτάσει ακόμα και σε μονοψήφιο ποσοστό», μου έλεγε πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα με τον οποίο συνομίλησα το Σαββατοκύριακο. Θυμίζουμε ότι σε αυτές τις περιφέρειες, η αξιωματική αντιπολίτευση είχε υποστεί συντριπτική ήττα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023. Εν πολλοίς εκεί χάθηκε ολοκληρωτικά το «παιχνίδι» στον ΣΥΡΙΖΑ και καταποντίστηκε τόσο πολύ. Μάλιστα, ειδικά για τη Δυτική Αττική, από την Κουμουνδούρου εκτιμούν πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων, καθώς εκεί ζουν ψηφοφόροι κυρίως χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων, που έχουν πληγεί εντονότερα από την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά. Οπότε να αναμένετε περιοδείες στις γειτονιές της από στελέχη του κόμματος και φυσικά από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Παρέες και αναζητήσεις στην Κεντροαριστερά

Ο Κώστας Ζαχαριάδης συνεργάζεται στενά με τον Χάρη Δούκα, με τις «ευλογίες» του παλιού που είναι αλλιώς, Χρήστου Πρωτόπαπα. Ο Χρήστος Σπίρτζης έχει ανοικτό δίαυλο με τους μηχανικούς του ΠΑΣΟΚ, τους συναδέλφους δηλαδή του Νίκου Ανδρουλάκη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλούν με στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Αλέκος Φλαμπουράρης και Κώστας Λαλιώτης -δεν θα σας πως αν μιλάνε μεταξύ τους- συνεχίζουν να συμβουλεύουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τι λένε όλοι αυτοί; Πως πρέπει να υπάρξει μια απάντηση στο ερώτημα «απέναντι στον Κυριάκο ποιος»;

Save the date

Για την ώρα οι συζητήσεις είναι θεωρητικές, καθώς όλοι περιμένουν τα δεδομένα που θα προσθέσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά έντονες και συχνές. Μία πρόβλεψη λοιπόν: στις 9 Ιουνίου -το βράδυ, όταν θα γνωρίζουμε την ετυμηγορία της κάλπης- πολλοί θα βγουν (εκατέρωθεν) να μιλήσουν για την ανάγκη ενότητας του χώρου. Save the date. Το τι θα σημαίνει αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά είναι δύσκολο να προεξοφληθεί. Το σίγουρο είναι πως σε όλα τα κόμματα του χώρου θα υπάρξουν έντονες αναταράξεις, αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, αν δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης περάσει τον πήχη του 33%.

Ευσεβής πόθος των μεγάλων ο Κολιός

Η γαλακτοβιομηχανία Κολιός που έχει έδρα στο Κιλκίς και σημαντική εξαγωγική παρουσία αποτελεί ευσεβή πόθο πολλών επιχειρήσεων στον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Και ποιος δεν έχει συζητήσει με τον Νίκο Κολιό, ιδιοκτήτη της εταιρείας. Από τη Δωδώνη και τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία έως τη Lactalis και όχι μόνο. Ο Νίκος Κολιός όμως παραμένει ακλόνητος και ακέραιος, δηλώνοντας σε κάθε ευκαιρία ότι η εταιρεία του δεν πωλείται και κόβοντας τη διάθεση για εξαγορά στους επίδοξους μνηστήρες. Λέγεται ότι υπάρχει και τον τελευταίο καιρό κουβέντα για την εταιρεία από μεγάλο παίκτη της αγοράς, ωστόσο, εάν δεν πέσουν οι υπογραφές, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι υπάρχει συμφωνία. Ειδικά τώρα που ο Κολιός είναι κερδοφόρος και αναπτύσσεται χρόνο με τον χρόνο. Ωστόσο το μέγεθος, η προοπτική αλλά και οι εγκαταστάσεις του είναι πόλος έλξης για σημαντική ανάπτυξη σε όσους επιθυμούν να τον εξαγοράσουν, καθότι είναι ισχυρός παίκτης στη φέτα στο εξωτερικό και ιδίως στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Το «χρυσάφι» της Orilina στο Ελληνικό

Όταν η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, Orilina Properties, αποφάσιζε να επενδύσει στο Ελληνικό, μάλλον κάτι ήξερε. Ότι δηλαδή από τη συγκεκριμένη δουλειά θα αποκόμιζε σημαντικά οφέλη και κέρδη. Πρόσφατα προχώρησε σε υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού προκαταβολής για την πώληση ισόγειας μεζονέτας με ιδιωτική πισίνα και κήπο στο υπό ανάπτυξη βιοκλιματικό οικιστικό συγκρότημα της Εταιρείας «Marina Residences by Kengo Kuma» που σχεδίασε ο διάσημος ιάπωνας αρχιτέκτονας στη μαρίνα Αγίου Κοσμά του Ελληνικού. Η συγκεκριμένη ιδιοκτησία θα βρίσκεται στο σχεδιαζόμενο Β’ Κτίριο της πολυτελούς, παραθαλάσσιας οικιστικής ανάπτυξης και τo συνολικό τίμημα της αγοραπωλησίας καθορίστηκε στα 6,8 εκατομμύρια ευρώ.

Νέο «χτύπημα» πλειστηριασμών για τον Mr Palmie

Η οικογένεια Κουτρουλιά των άλλοτε κραταιών Palmie Bistrot βρίσκεται στη δίνη διαδοχικών πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια για αρκετά από τα ακίνητά της. Έτσι και τώρα. Το εμπορικό κέντρο «Βάρκιζα» στην ομώνυμη περιοχή επί της οδού Αφροδίτης 3 βγαίνει και πάλι σε πλειστηριασμό για 1,41 εκατομμύρια ευρώ. Η ημερομηνία του πλειστηριασμού είναι καθορισμένη για αυτήν την Τετάρτη 15 του μηνός στις 10 το πρωί. Έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν θα χτυπήσει κάποιος το ακίνητο, το οποίο είχε εμπορική χρήση πριν από αρκετά χρόνια, αλλά φαίνεται ότι πλέον η συγκεκριμένη χρήση δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα ελκυστική προοπτική στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει έντονο τουριστικό υπόβαθρο, κάποιες εξοχικές αλλά πλέον και πολλές μόνιμες κατοικίες. Νεότερα από το μέτωπο θα σας έχω αρκετά σύντομα, για το εάν δηλαδή θα υπάρξει κάποιος που θα ενδιαφερθεί πραγματικά να αποκτήσει το κτίριο.

Το «πέταγμα» της ΜΕΒΓΑΛ στις εξαγωγές

Η ΜΕΒΓΑΛ σε τίποτα δεν θυμίζει πλέον αυτό που συνέβαινε κάποτε, με τα εσωτερικά προβλήματα και τις έριδες που έφεραν παράλληλα και αρκετά οικονομικά ζητήματα στην επιφάνεια. Πληροφορούμαι ότι πολύ πιθανό φέτος να καταφέρει να φτάσει το 50% σε τζίρο που προέρχεται από τις εξαγωγές επί του συνολικού της τζίρου. Στο τιμόνι των εξαγωγών βρίσκεται ο γαμπρός της μεγαλομετόχου, Μαίρης Χατζάκου, Γιώργος Βανίδης, που όμως λέγεται κάνει καλή δουλειά στο εξωτερικό. Πλέον μετά και την ολοκλήρωση του νέου εργοστασίου φέτας που έκανε η εταιρεία, φαίνεται ότι ανοίγει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι των εξαγωγών. Για την ιστορία σάς λέω ότι το 2023 ο τζίρος της ΜΕΒΓΑΛ ήταν 185 εκατομμύρια ευρώ. Και σύντομα, όπως πάει, αναμένεται να φτάσει τα 200.

Συνεργασία Prodea – Siemens

Η Prodea, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων με χαρτοφυλάκιο κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, κάνει μία κίνηση με σκοπό την ενεργειακή αποδοτικότητα των ακινήτων που διαχειρίζεται. Έχοντας θέσει στο επίκεντρο τα «πράσινα» κτίρια, πληροφορούμαι ότι δημιούργησε μία ακόμα ενεργειακή υπηρεσία με επίκεντρο τα κτίριά της. Σε αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε να συνεργάζεται με Siemens μέσω της πλατφόρμας Building X και του Energy Manager Αpplication. Σκοπός είναι να βελτιώσει την ενεργειακή αποδοτικότητα. Και φυσικά να εξοικονομήσει πόρους από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.