Δεν αφορούσαν μόνο την υγεία οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συζήτηση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η επανάσταση που αλλάζει το πρόσωπο της Υγείας» σε σχετικό συνέδριο, που έλαβε χώρα σήμερα.

Ενόψει των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και σχετικά με τα διλήμματα που παρουσιάζονται, ενώ προανήγγειλε ότι μετά την προσέλευση στις κάλπες θα πρέπει να βρεθούν οι 200 βουλευτές που χρειάζονται, για να θεσμοθετηθεί η επιστολική ψήφος και στις επόμενες εθνικές εκλογές για τους εκτός Ελλάδος Έλληνες.

Για τα διλήμματα των ευρωεκλογών

«Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές στις 9 Ιουνίου, και για τη σύνθεση του επόμενου Ευρωκοινοβουλίου. Ψηφίζουμε, όμως, ταυτόχρονα για το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να συνδιαμορφώσει τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, για το πόσο δυνατή θα ακούγεται η φωνή μας στην Ευρώπη και το πόσο θα μπορούμε να πρωταγωνιστούμε σε θέματα όπως αυτά στα οποία αναφερθήκαμε, αλλά και σε ζητήματα, τα οποία μπορεί να άπτονται ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε ένα επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, αν θα έχουμε ή αν δεν θα έχουμε ένα Κοινό Αμυντικό Ταμείο για να χρηματοδοτήσει κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, σε μία εποχή μεγάλων γεωπολιτικών ερωτηματικών και ασταθειών. Για το πώς θα διαμορφώσουμε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ψηφίζουμε, με άλλα λόγια, για να είναι ισχυρή η χώρα στις Βρυξέλλες, στο Ευρωκοινοβούλιο και κατά προέκταση σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα το ισχυρότερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη και ναι, θέλει να διατηρήσει αυτά τα πρωτεία και να εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί σε αυτές τις εξελίξεις. Και αν οι έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι καλά τα καταφέραμε στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια -και νομίζω ότι καλά τα καταφέραμε-, έχουν λόγο να μας ανταμείψουν για τα ευρωπαϊκά, για την ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών.

Έχουν όμως και οι εκλογές, μιας και αναφερθήκατε στη σταθερότητα, και μία εθνική διάσταση. Είναι μία εθνική κάλπη και από τη στιγμή που η αντιπολίτευση επιχειρεί να μετατρέψει αυτές τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, μιλώντας μόνο αρνητικά, και εμείς έχουμε υποχρέωση να «σηκώσουμε το γάντι» και να πούμε: ναι, την επόμενη μέρα θέλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε ισχυροί, ώστε με σταθερότητα να μπορούμε να προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Μην μπλέκουμε, κ. Κούτρα, τη σταθερότητα με τη στασιμότητα. Η σταθερότητα είναι η προϋπόθεση για μεγάλες αλλαγές. Όσο πιο ισχυροί είμαστε, τόσο πιο εύκολο θα είναι την επόμενη μέρα να πούμε: διατηρούμε ακέραιη την πολιτική νομιμοποίηση την οποία είχαμε στις εθνικές εκλογές και προχωράμε να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα.

Γι’ αυτό και επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτές τις εκλογές και αυτό θα σας έλεγα είναι και το ζητούμενο που αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Αλλά, μην ξεχνάμε ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη θέση τελικά της Ελλάδας στην Ευρώπη και για το πώς θα έρθουμε πιο κοντά στην Ευρώπη. Το σύνθημά μας είναι “σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη” και αυτό το “πιο κοντά στην Ευρώπη” έχει να κάνει και με αυτά τα οποία συζητήσαμε. Και υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να ξεπεράσουμε την Ευρώπη.

Μιας και μιλάμε για την υγεία, να μη ξεχνάμε την επιχείρηση “Ελευθερία”. Ξεπεράσαμε τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Από το πουθενά ήρθε η Ελλάδα, διοργάνωσε έναν άψογο εμβολιασμό ψηφιακά και είπαν: “Καλά, εσείς πώς το κάνατε αυτό τώρα που είστε η ‘Ψωροκώσταινα’ της Ευρώπης;”. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Άρα, αυτή η σύνδεση των μεγάλων ευρωπαϊκών προκλήσεων σε έναν κόσμο, το επαναλαμβάνω, με μεγάλη αστάθεια -δείτε τι γίνεται μόνο στη γειτονιά μας-, ναι, απαιτεί ισχυρή φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη και απαιτεί και σταθερή κυβέρνηση στην πατρίδα μας».

Για την επιστολική ψήφο

«Θα πω μία φράση: πολλοί πολέμησαν την επιστολική ψήφο και φάνηκε αυτό και στη Βουλή, όταν τελικά ψηφίστηκε μόνο από τη Νέα Δημοκρατία.

Τώρα, όμως, που το σύστημα τρέχει και που φτάνουν οι φάκελοι και που διαπιστώνουν οι πολίτες πόσο απλό και εύκολο είναι να ψηφίσεις επιστολικά, δικαιώνεται αυτή η σημαντική θεσμική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Και βέβαια, η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα -και νομίζω ότι κανείς δεν θα μπορεί πια να αρνηθεί αυτό το αίτημα- είναι να βρούμε τους 200 βουλευτές που χρειάζονται -και θα το κάνουμε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές-, ώστε να θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο για τους εκτός Ελλάδος συμπολίτες μας και στις επόμενες εθνικές εκλογές».