«Η δυνατότητα να έχουμε ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα μας που θα συγκεντρώνει τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας και όχι μόνο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και με τη συνδρομή της επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι σημαντική προίκα για τη χώρας και ανοίγει νέες προοπτικές» επισήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιεί η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για την ίδρυση της ερευνητικής δομής «Αρχιμήδης» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Η Ελλάδα προσφέρει και κάτι ακόμα το διάλογο μεταξύ της τεχνητής νοημοσύνης και της παρακαταθήκης της αρχαίας Ελλάδος. Πολλά ζητήματα άλλωστε που προκύπτουν από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης έχουν άμεσες προεκτάσεις στον τομέα ειδικά της ηθικής» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι: «Η τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπει να βλέπουμε διασυνδέσεις εκεί που το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί εύκολα να τα επεξεργαστεί». Χρησιμοποίησε δε ορισμένα παραδείγματα λέγοντας:

«Πέρσι το καλοκαίρι χρησιμοποιήσαμε έναν αλγόριθμό νέων επιστημόνων για να μπορούμε να κάνουμε τεστ εισόδου στην Ελλάδα με μεγαλύτερη ακρίβεια. Έχουμε περισσότερες δυνατότητες στον τομέα φορολογικών εσόδων και έτσι γίνονται καλύτεροι έλεγχοι για να φέρνουμε στο κράτος περισσότερα χρήματα. Στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης, θα μπορούσαμε για παράδειγμα μελλοντικά να προγραμματίζουμε τα φανάρια για να εκτονώσουμε την κίνηση στην Αθήνα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μην είναι μόνο το αντικείμενο ιδιωτικών εταιριών αλλά και του κράτους». Αναφέρθηκε τέλος και στον τομέα της ηθικής, τονίζοντας ότι: «Πρέπει να είμαστε σε διάλογο με τους ίδιους τους επιστήμονες, οι οποίοι αναπτύσσουν στα συστήματα αυτά και θα φτάσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τις βαθιές προεκτάσεις της ηθικής».