Έντονος προβληματισμός επικρατεί όπως μαθαίνω στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την τραγωδία των Τεμπών. Τα μηνύματα που φθάνουν από ολόκληρη την Ελλάδα στο κυβερνών κόμμα είναι αρνητικά. Υπάρχει μεγάλη οργή και σύμφωνα με τον άνθρωπό μου στο ευρύτερο πρωθυπουργικό περιβάλλον έχουν λάβει και τα στοιχεία των κυλιόμενων μετρήσεων που δεν είναι καλά για την κυβέρνηση. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση και γι’ αυτό αλλάζουν τα πρωθυπουργικά πλάνα.

Δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ποιος κερδίζει από την πτωτική πορεία της ΝΔ; Πάντως όπως έμαθα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καρπώνεται τις απώλειες της ΝΔ και αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα που δημιουργεί εσωτερική συζήτηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πολίτες που φύγουν από τη ΝΔ αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν κατευθύνονται σε κάποιο κόμμα αλλά τοποθετούνται στη ζώνη των αναποφάσιστων.

Μετά το Πάσχα οι κάλπες

Αυτά τα νέα δεδομένα αλλάζουν και τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού για τον οποίο σας έλεγε τις προηγούμενες ημέρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε, όπως μου είπε έγκυρη πηγή, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές μετά το Πάσχα. Λογικό με το κλίμα που υπάρχει. «Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με τους νεκρούς ακόμα να φωνάζουν», έλεγε κεντρικός παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου. Τι σημαίνει αυτό; Η αρχική ημερομηνία, δηλαδή η Κυριακή 9 Απριλίου, που είχε μαρκάρει ο πρωθυπουργός κάηκε. Πλέον η πιθανή ημερομηνία είναι η 21η Μαΐου και οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν 2 Ιουλίου.

Ο φόβος των νέων

Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες εκλογών έχουν τη σημασία τους και σχετίζονται και με την δυνητική στάση των νέων. Η πρώτη Κυριακή είναι παραμονές των πανελλαδικών και το βλέμμα και ο νους θα είναι στις εξετάσεις και οι δεύτερες εκλογές θα γίνουνε τη λήξη των εξετάσεων στα ΑΕΙ που σημαίνει ότι αρχίζουν οι θερινές διακοπές της νεολαίας ενώ μαι αρκετοί θα είναι σε τουριστικές περιοχές για εργασία. Θυμάστε ότι σας είχα αναλύσει αυτό το σενάριο που εξέταζαν στο Μαξίμου χωρίς βέβαια να υπάρχει η τραγωδία. Τώρα είναι το πιο πιθανό.

Ντιρεκτίβα Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας που βλέπει ότι το κόμμα δεν τραβάει και έχοντας και αυτός εικόνα των κυλιόμενων μετρήσεων έκανε μια κίνηση που προκάλεσε έντονες συζητήσεις εσωτερικά. Ζήτησε σε κλειστή σύσκεψη να βγαίνει περισσότερο -μην πω αποκλειστικά- για να περνάει τη γραμμή του κόμματος η Έφη Αχτσιόγλου στα ΜΜΕ. «Μα τι είναι αυτά; Είναι δυνατόν να γίνει αυτό;» τον ρώτησε – όπως μου είπαν – ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Καλά» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ας βάλουμε και τον Ηλιόπουλο». Κάγκελο… οι περισσότεροι!

Ο Αντώναρος με ΣΥΡΙΖΑ

Δεν έχετε παράπονο. Εδώ και πολύ καιρό σας έχω πει ότι ο Βαγγέλης Αντώναρος θα είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Χθες για ανεξήγητο λόγο αυτό κυκλοφόρησε ως βεβαιότητα. Ρώτησα και μου είπαν για την Ανατολική Αττική. Γιατί όμως; Εκεί εκλέγεται ο Χρήστος Σπίρτζης που θα τον βοηθήσει και την οργάνωση ελέγχει η αδελφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ζανέτ Τσίπρα.

Ιωακειμίδης για περιφέρεια

Έμαθα και άλλα χθες που αφορούν την περιφέρεια Αττικής και σχετίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος θα είναι ο εκλεκτός για υποψήφιος περιφερειάρχης; Ο δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη και Νίκαιας, Γιώργος Ιωακειμίδης. Ο ίδιος αργά χθες ανακοίνωσε πως δε θα είναι ξανά υποψήφιος για το δήμο. Εχει 41 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκ των οποίων τα 29 ως Δήμαρχος Ρέντη, αρχικά, και μετά ως Δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη. Πολλά.

Οι πασοκικές έγνοιες

Τον Γ. Ιωακειμίδη μπορεί να στηρίξει κομμάτι του ΠΑΣΟΚ αν και παίζει πάλι δυνατά ο καθαρόαιμος αυτοδιοικητικός Γιάννης Σγουρός. Το πρόβλημα όμως και οι έγνοιες του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι τα αυτοδιοικητικά τώρα αλλά οι εκλογές και η επίτευξη του στόχου για διψήφιο ποσοστό. Τις προσεχείς μέρες έμαθα θα κλειδώσει οριστικά και η πρώτη θέση του Επικράτειας. Κρατήστε το όνομα του ομότιμου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών, Νίκου Αλιβιζάτου. Έχει τις περισσότερες πιθανότητες.

«Πράσινο φως» και από το δ.σ. της MIG για την απόκτηση των μετοχών της Attica από την Πειραιώς

Το διοικητικό συμβούλιο της Marfin Investment Group (MIG) ήρθε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει το αναμενόμενο. Μέσα από συνεδρίασή του τη Δευτέρα, ήρθε να καταθέσει ουσιαστικά «αιτιολογημένη γνώμη», υποστηρίζοντας ουσιαστικά την δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Ομίλου. Κάτι που ουσιαστικά θέτει και με «διοικητική» επισημότητα εκτός της MIG και των καραβιών της Attica, τον επιχειρηματία Μάριο Ηλιόπουλο της Seajets, ο οποίος προσπάθησε να αποκτήσει έρεισμα στα καράβια της Attica Group (Bluestar Ferries), έχοντας αποκτήσει ποσοστό άνω του 10% των μετοχών στον όμιλο Marfin. Πλέον και μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Ηλιόπουλος με την δημόσια πρόταση της Πειραιώς, θα υποχρεωθεί να πουλήσει τις μετοχές του. Να αναφέρουμε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της MIG η μεταβίβαση της Attica Group προς τη Strix Holdings, με τον Μάριο Ηλιόπουλο να καταγγέλλει τις διαδικασίες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη. Να σημειωθεί ότι η StrixHoldings αποτελεί κατά 100% θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, όπου η Τράπεζα μεταβίβασε τις περισσότερες από τις μη τραπεζικές συμμετοχές του χαρτοφυλακίου της και πλέον κατέστη μέτοχος με ποσοστό άνω του 90% στην Attica.

Παύση επιθετικής πολιτικής εξαγορών για την Κρητικό;

Μου είπαν και μάλλον όχι χωρίς να υπάρχει «καπνός» στο τοπίο, ότι ένα από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της αγοράς, η Κρητικός, είναι ιδιαίτερα πιθανό να κάνει κράτει ως προς τις επενδύσεις της μετά το τέλος του 2023. Η εταιρεία που έχει κάνει μπαράζ εξαγορών τα τελευταία χρόνια, μεγαλώνοντας επιθετικά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ακούγεται στην αγορά ότι θα κάνει «παύση» στην επιθετική της στρατηγική μετά το πέρας της χρονιάς. Πρόκειται για μία αλυσίδα που εκτιμάται ότι το 2023 θα φτάσει στα 620 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο όταν το αντίστοιχο ποσό στο τέλος του 2020 ήταν στα 355 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεστε πρακτικά λοιπόν ότι σε μόλις τρία χρόνια κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της κατά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ. Η εξέλιξή της αναμένεται με ενδιαφέρον.

Σιωπή για την πολυαναμενόμενη εξαγορά του Γαλαξία

Μία άλλη τώρα αλυσίδα, ο Γαλαξίας με τζίρο 500 εκατομμυρίων ευρώ, κυνηγάει εδώ και κάποιο καιρό να κάνει εξαγορές μικρότερων αλυσίδων. Άκουσα ότι οι συζητήσεις της στρέφονται σε επιχείρηση μέρος του ομίλου αγορών ΕΛΟΜΑΣ, η οποία έχει έδρα στα Ιωάννινα. Πρόκειται για μία περιοχή όπου ο Γαλαξίας είχε προσπαθήσει και παλαιότερα να εξαγοράσει μικρότερο σούπερ μάρκετ, χωρίς ωστόσο να βρει πρόσφορο το έδαφος. Τότε τα στελέχη της είχαν επικαλεστεί το γεγονός ότι ο «εξαγοραζόμενος» ζητούσε πολλά για να πουλήσει, έχοντας κερδίσει τζίρο και ανάπτυξη από την πανδημία, η οποία ευνόησε συνολικά τα σούπερ μάρκετ. Αν και αυτή τη φορά η επιχείρηση δεν καταφέρει να κλείσει εξαγορά, ίσως η οργανική ανάπτυξη με δικά του καταστήματα, να αποδειχτεί προτιμότερη. Άλλωστε όπως έχει συνηθίσει τους γνωρίζοντες τις κινήσεις του, επενδύει διαρκώς σε ιδιόκτητα ακίνητα, ενώ περίπου τα μισά της καταστήματα της ανήκουν. Δια του λόγου το αληθές από τα συνολικά 171 καταστήματα Γαλαξίας που διατηρεί, τα 89 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα με ενοίκιο.

Το γκρέμισμα του Coco-Mat Hotel και το ελληνικό παράδοξο

Σε μεγάλες περιπέτειες φαίνεται ότι έχει μπει η Μπλε Κέδρος την τελευταία διετία, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα ακίνητα των ξενοδοχείων Coco-Mat Hotel και ανήκει στην οικογένεια Ευμορφίδη. Η εταιρεία κλήθηκε να αντιμετωπίσει προ της εισόδου της στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τις πανταχόθεν πιέσεις που δεχόταν οι ιδιοκτήτες της και κυρίως ο πρόεδρός της και βασικός μέτοχος, Μάικ Ευμορφίδης, για να προχωρήσει στην εισαγωγή των μετοχών της στα ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών. Εν τέλει μετά από αρκετές παρατάσεις αυτό έγινε πράξη την άνοιξη του 2022. Πλέον, κάτι ακόμα μεγαλύτερο και πιο έντονο έμελλε να διαταράξει τις ισορροπίες στην εταιρεία ήταν η περιβόητη πλέον υπόθεση για την υπέρβαση του επιτρεπόμενου ύψους στο ξενοδοχείο που διατηρεί στην οδό Φαλήρου στο Κουκάκι. Κάποιος πρόσφατα μου έλεγε ότι το γκρέμισμα δεν το γλιτώνει καθότι η νομοθεσία είναι σαφής. Επί της ουσίας το ύψος του προστίμου που καλείται να πληρώσει η Μπλε Κέδρος είναι πάνω 7 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε 4,7 εκατ. ευρώ για πρόστιμο ανέγερσης και 2,3 εκατομμύρια σε πρόστιμο διατήρησης. Μάλιστα, το πρόστιμο διατήρησης θα καταβάλλεται κάθε χρόνο εάν η εταιρεία δεν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες κατεδάφισης των δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου Coco-Mat Hotel στο Κουκάκι. Τι μπορεί να συμβεί; Το ίδιο πρόσωπο που γνωρίζει καλά τα πράγματα και πρόσκειται σε κυβερνητικούς κύκλους, υποστηρίζει ότι η επιχείρηση μπορεί να προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη και να ζητήσει αποζημίωση από το Δημόσιο. Ο λόγος είναι ότι η Μπλε Κέδρος διαθέτει νόμιμη άδεια που έλαβε από την πολεοδομία, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε κατόπιν δικαστικής απόφασης. Το ελληνικό παράδοξο…