Αν είστε έτοιμοι να αφιερώσετε χρόνο και προσπάθεια σε μια διατροφή, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τη #1 διατροφή για το 2024. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Eat This, Not That, το «U.S. News & World Report» δημοσίευσε τη λίστα με τις πιο δημοφιλείς μεθόδους απώλειας βάρους.

Ποια βρίσκεται στην κορυφή; «Ο γενικός νικητής για το 2024 είναι η μεσογειακή διατροφή», λέει η Gretel Schueller, Managing Editor στο U.S. News. Και αυτή η διατροφή έλαβε την 1η θέση για καλό λόγο. Σύμφωνα με τη Schueller, «είναι η 7η συνεχόμενη χρονιά που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη. Η μεσογειακή διατροφή είναι πραγματικά περισσότερο μια προσέγγιση του τρόπου ζωής παρά μια δίαιτα, γι’ αυτό και έχει τέτοια αντοχή. Δεν υπάρχουν περίπλοκοι κανόνες, που πρέπει να θυμάστε ή συστατικά, που είναι δύσκολο να βρεθούν. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας καλύτερης δίαιτας περιλαμβάνουν την ισορροπία, τη γευστικότητα, τη φιλικότητα προς την οικογένεια, τη βιωσιμότητα, μαζί με την υγιεινή. Η μεσογειακή δίαιτα έχει όλα τα παραπάνω».

Μεσογειακή διατροφή

Σε συνεργασία με τη Harris Poll, οι ειδικοί του «U.S. News» ανέπτυξαν και χρησιμοποίησαν μια εξαιρετικά αυστηρή μεθοδολογία, για να καθορίσουν ποια δίαιτα άξιζε την 1η θέση. «Στη συνέχεια, φέραμε 43 κορυφαίους στους τομείς της διατροφής, της απώλειας βάρους και των σχετικών με τη διατροφή καταστάσεων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, για να αξιολογήσουν και να κατατάξουν 30 δίαιτες», εξηγεί η Schueller. «Βασικά, πρόκειται για ανθρώπους των οποίων η δουλειά είναι να βρίσκονται μπροστά από την εξελισσόμενη επιστήμη σχετικά με τον πιο υγιεινό τρόπο διατροφής».

Αυτοί οι επαγγελματίες κατέταξαν τις δίαιτες με βάση βασικούς παράγοντες όπως η διατροφική πληρότητα, η βιωσιμότητα και οι επιστημονικοί ισχυρισμοί πίσω από κάθε διατροφικό σχήμα.

Η συνέπεια, όμως, είναι πραγματικά το κλειδί. Η Schueller τονίζει: «Ας το παραδεχτούμε, όσο καλή και αν φαίνεται η δίαιτα -ή όσο καλή και αν σας κάνει να φαίνεστε- αν δεν μπορείτε να την ακολουθήσετε μακροπρόθεσμα, τελικά θα βρεθείτε πάλι εκεί που ξεκινήσατε».

Γιατί η μεσογειακή διατροφή προτιμάται από τους ειδικούς

Μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή προτιμάται από τους ειδικούς, επειδή δίνει έμφαση στις υγιεινές τροφές, είναι ευέλικτη, νόστιμη και δεν κόβει εντελώς ορισμένα τρόφιμα ή ομάδες. Επιπλέον, υπάρχουν τόσα πολλά επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν όλα τα οφέλη αυτής της διατροφής, η οποία βασίζεται στα φυτά…

Η Schueller εξηγεί συγκεκριμένα πως «η μεσογειακή διατροφή κερδίζει επίσης την πρώτη θέση σε πολλές άλλες κατηγορίες: την πιο εύκολη διατροφή, την πιο υγιεινή διατροφή, την καλύτερη για την υγεία της καρδιάς, την καλύτερη για τη διαχείριση του διαβήτη και την καλύτερη για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων. Τέτοιες υψηλές διακρίσεις δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης, άνοιας, απώλειας μνήμης, κατάθλιψης και καρκίνου του μαστού. Τα γεύματα από την ηλιόλουστη περιοχή της Μεσογείου έχουν, επίσης, συνδεθεί με ισχυρότερα οστά, υγιέστερη καρδιά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής».

Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή δεν είναι έτσι δομημένη, ώστε να είναι μια δίαιτα ειδικά για την απώλεια βάρους. Παρ’ όλα αυτά, εάν ελέγχετε καθημερινά την πρόσληψη θερμίδων, εφαρμόζετε τον έλεγχο των μερίδων και ασκείστε, μπορείτε να επιτύχετε τον στόχο σας για απώλεια βάρους.