Διατεθειμένος να μπει στη συζήτηση για χρήση των γαλλικών πυρηνικών κεφαλών ως μέρος μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας» εναντίον απειλών όπως η Ρωσία, δηλώνει ο Εμάνουελ Μακρόν.

«Είμαι υπέρ του να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει την αντιπυραυλική άμυνα, τους βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά όπλα για όσους τα έχουν ή για όσους φιλοξενούν στο έδαφός τους αμερικανικά πυρηνικά» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του.

«Η Γαλλία θα διατηρήσει την ιδιαιτερότητά της, όμως είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους» σημειώνει ο ίδιος. Η Γαλλία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές και είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Εμάνουελ Μακρόν έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα μια διαρκώς κλιμακούμενη επιθετική στάση έναντι της Ρωσίας, για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που βάζει τα γαλλικά πυρηνικά στην εξίσωση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ανοίξει τη σχετική συζήτηση το 2020, όταν κάλεσε σε στρατηγικό διάλογο για τον ρόλο των γαλλικών πυρηνικών στη συλλογική ασφάλεια, σε μια προσπάθεια να ανοίξει την κουβέντα με τη Γερμανία, η οποία έχει αμερικανικά πυρηνικά στο έδαφός της.

Τον Ιανουάριο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και μέλος του CSU που βρίσκεται στην αντιπολίτευση στη Γερμανία, υποστήριξε πως η Ευρώπη θα έπρεπε να αποδεχθεί την πρόταση της Γαλλίας ώστε να χτίσει «την ευρωπαϊκή διάσταση της πυρηνικής άμυνας».