Τουλάχιστον δύο επιβάτες από το ελικόπτερο του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι έδωσαν σημεία ζωής με βάση Ιρανό αξιωματούχο, τη στιγμή που η Τεχεράνη λαμβάνει βοήθεια από όλο τον κόσμο, ακόμη και από την Ευρώπη.

Ο αξιωματούχος μίλησε ανώνυμα στο Sky News και δήλωσε ότι ένα άτομο μπόρεσε να επικοινωνήσει με τις αρχές.

Επίσης, διασώστης που συνδράμει στις έρευνες σε δηλώσεις που έκανε στην ιρανική τηλεόραση ανέφερε πως υπάρχει επικοινωνία με τουλάχιστον δύο άτομα που επέβαιναν στο ελικόπτερο, ωστόσο δεν έχουν εντοπιστεί, ούτε είναι γνωστές λεπτομέρειες για την κατάστασή τους.

Ακόμη, η τηλεόραση του Ιράν ανέφερε πως το ελικόπτερο έπεσε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και κυρίως εξαιτίας έντονης ομίχλης στην περιοχή.

Βοήθεια στο Ιράν από όλο τον κόσμο

Οι αρχές του Ιράκ έδωσαν εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών, στην Ερυθρά Ημισέληνο και σε άλλους αρμόδιους φορείς να προσφέρουν τη βοήθειά τους στο γειτονικό Ιράν και να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανακοίνωσε ότι «μετά από αίτημα του Ιράν για βοήθεια, ενεργοποιούμε την υπηρεσία χαρτογράφησης ταχείας ανταπόκρισης «Κοπέρνικο», μετά το ατύχημα του ελικοπτέρου που φέρεται να μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν και τον υπουργό Εξωτερικών του».

Το Ιράν φέρεται να ζήτησε τη συνδρομή της Άγκυρας για την επιχείρηση έρευνας μετέδωσε το CNN Turk επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Λίγο νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Παρακολουθούμε με λύπη τις εξελίξεις σχετικά με το δυστύχημα που σημειώθηκε με το ελικόπτερο στο Ιράν σήμερα (19 Μαΐου).

»Ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, είναι ασφαλείς και υγιείς και μεταφέρουμε τις ευχές μας για περαστικά στον αδελφό ιρανικό λαό.

»Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την παροχή κάθε είδους υποστήριξης στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».