Η γυναίκα που ενέπνευσε τον χαρακτήρα της Μάρθας στο «Μικρό Ταρανδάκι», την πολυσυζητημένη σειρά του Netflix, η 58χρονη Φιόνα Χάρβεϊ από τη Σκωτία, αποφάσισε να μιλήσει για πρώτη φορά δημόσια και να δώσει τη δική της εκδοχή στην ιστορία.

Η Χάρβεϊ έδωσε την Πέμπτη, 9 Μαΐου, την πρώτη τηλεοπτική της συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν στην εκπομπή του «Uncensored», με τον παρουσιαστή να αναρτά την είδηση και να αναφέρει: «Θέλει να μιλήσει και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Είναι “ψυχάκι” stalker;».

«Μικρό Ταρανδάκι», η σειρά φαινόμενο του Netflix

Στην πολυσυζητημένη σειρά, ο κωμικός Ρίτσαρντ Γκαντ, περιγράφει την πραγματική εμπειρία του με τη Μάρθα (την υποδύεται η Τζέσικα Γκάνινγκ), η οποία σύχναζε στην παμπ, όπου εργαζόταν. Από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της στην πλατφόρμα streaming, η σειρά έγινε από τις πιο πολυσυζητημένες της χρονιάς για τη νοσηρή κατάσταση που περιέγραφε.

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν σε μια παμπ του Λονδίνου, όπου αυτός εργαζόταν, εμφανίστηκε μια λυπημένη γυναίκα. Καθώς δεν είχε χρήματα πάνω της, ο Γκαντ, Nτόνι Νταν, προσφέρθηκε να την κεράσει ένα τσάι. Από εκείνη τη στιγμή, ξεκίνησε ένας εφιάλτης που κράτησε 6 ολόκληρα χρόνια.

Όπως αναφέρει ο Γκαντ, στα χρόνια που ακολούθησαν η Μάρθα του έστειλε 41.000 email, φωνητικά μηνύματα 350 ωρών, 744 tweets, 46 μηνύματα στο Facebook, 106 σελίδες επιστολών και αρκετά περίεργα δώρα. Κάθε email, μάλιστα, που εμφανίζεται στη σειρά του Netflix είναι ένα πραγματικό μήνυμα που έλαβε ο Ρίτσαρντ Γκαντ.

Η Μάρθα παρενόχλησε, επίσης, αρκετούς ανθρώπους που ήταν κοντά του, συμπεριλαμβανομένων των γονιών του και μιας τρανς γυναίκας, με την οποία είχε αρχίσει να βγαίνει λίγο πριν ξεκινήσει η εμμονή της Μάρθας μαζί του.

Παρά το γεγονός ότι η σειρά δείχνει πως η Μάρθα είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για παρόμοιες κατηγορίες, ο Γκαντ ενημερώθηκε ότι χρειαζόταν συγκεκριμένα στοιχεία για άμεσες απειλές, προκειμένου οι Αρχές να λάβουν οποιαδήποτε δράση. Στη σειρά του Netflix, η Μάρθα λαμβάνει τελικά ποινή φυλάκισης εννέα μηνών και περιοριστικά μέτρα διάρκειας 5 ετών. Στην πραγματική ζωή, ο Γκαντ δεν αποκάλυψε ποτέ τις λεπτομέρειες για το πώς επιλύθηκε η κατάσταση, πέρα ​​από το γεγονός ότι είχε «ανάμεικτα συναισθήματα» γι’ αυτό.

«Δεν είμαι stalker, ο Γκαντ είχε εμμονή μαζί μου»

Η δικηγόρος Φιόνα Χάρβεϊ από τη Σκωτία, στην οποία βασίστηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Μάρθας στο «Baby Reindeer», έδωσε την πρώτη αποκλειστική τηλεοπτική της συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν. Η ίδια υποστήριξε πως δεν έχει δει τη σειρά-φαινόμενο του Netflix, παρόλο που έδειχνε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες.

Η Χάρβεϊ αποκάλυψε ότι λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα του «Baby Reindeer» η ζωή της μετατράπηκε σε κόλαση, καθώς μέχρι και σήμερα δέχεται απειλές για τη ζωή της από φαν της σειράς που κατάφεραν να την εντοπίσουν.

Η δικηγόρος ισχυρίστηκε ότι είχε πάει στην παμπ όπου εργαζόταν o Γκαντ για να φάει και ότι εκείνος την πρόσεξε πρώτος. «Παρήγγειλα ένα γεύμα και μία λεμονάδα. Πεινούσα πάρα πολύ, είμαι διαβητική και έτσι πεινούσα», λέει χαρακτηριστικά. «Εκείνος διέκοψε τη συζήτηση που είχα. Είπε: “Α, είσαι Σκωτσέζα” και μετά μονοπώλησε τη συζήτηση, παρόλο που μιλούσα με κάποιον άλλο. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα είχε εμμονή μαζί μου».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, η Χάρβεϊ τόνιζε ότι συγκεκριμένες σκηνές της σειράς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μάλιστα, όπως ανέφερε, μερικές σκηνές είναι δημιούργημα της «αρρωστημένης» φαντασίας του Γκαντ «με στόχο να βγάλει χρήματα». Για παράδειγμα, όπως ισχυρίστηκε εκείνη, δεν έστειλε ποτέ στον Γκαντ 41.000 email, παρά μόνο 10, καθώς και ένα γράμμα. Επίσης, είπε ότι ουδέποτε επιτέθηκε στην κοπέλα του, ούτε παρενόχλησε τους γονείς του.

Όσο για το εάν όντως αποκαλούσε τον Γκαντ «μικρό ταρανδάκι», απάντησε: «Αυτό το κομμάτι είναι αληθινό. Είχα ένα λούτρινο ταρανδάκι και εκείνος είχε ξυρίσει το κεφάλι του. Τα μαγαζιά ήταν στολισμένα με ταράνδους εκείνο το διάστημα, επειδή ήταν Χριστούγεννα. Ήταν απλώς ένα αστείο».

Η Χάρβεϊ είπε ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχει σχέση με έναν δικηγόρο, αρνούμενη πάντως να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Φιόνα Χάρβεϊ αρνήθηκε ότι πήγε στη φυλακή για οποιοδήποτε αδίκημα καταδίωξης και αποκάλυψε ότι πιθανότατα θα κινηθεί νομικά εναντίον του Γκαντ, του Netflix, αλλά και της «Daily Mail» που παρουσίασε τη σειρά ως αληθινή ιστορία.

Τέλος αίσθηση έκανε όταν έδωσε το δικό της μήνυμα στον κωμικό κοιτάζοντας απευθείας την κάμερα. «Άφησε με ήσυχη, σε παρακαλώ. Φτιάξε τη ζωή σου, βρες μια κανονική δουλειά. Μου προξενεί φρίκη αυτό που έκανες».