Την ικανοποίησή του για την πλήρη επαναλειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνας και τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας, εξέφρασε σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

 «Μια εικόνα χίλιες λέξεις…» γράφει στην ανάρτησή του ο κ. Γεωργιάδης, την οποία συνοδεύει με φωτογραφίες και βίντεο από τη μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας, που επαναλειτούργησε μετά από 13 χρόνια.

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

«Μια εικόνα χίλιες λέξεις… η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας ήταν βυθισμένη και σε κατάσταση σκραπ απο το 2011.. σήμερα ξανά πίσω στην «δουλειά».. μετά από άλλη μια επένδυση του ( Ξενοκωστα, ΟΝΕΧ, η σκέτο..) με αξία ανακατασκευής περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ, πάνω της είναι ένα από τα μεγαλύτερα ferry της Μεσογείου, ιδιοκτησίας του κράτους της Αλγερίας, μια νέα φίλη- Χώρα της Μεσογείου που εμπιστεύεται τα πλοία της στα ναυπηγεία μας στην onex elefsis και onex Syros για πρώτη φορά, νέες εκατοντάδες θέσεις εργασίας και η Χώρα μας μπαίνει για τα καλά στο ναυπηγικό χάρτη της Μεσογείου!

Και το νέο όνομα αυτής Σταύρος Νιάρχος ( AFRAMAX) που μαζί με την Στράτης Ανδρεαδης ( PANAMAX), Βιολαντω ( PANAMAX), Ερμούπολη (handymax) και Γιάννης Γουλανδρής ( handymax) σηματοδοτούν την νέα εποχή των ελληνικών ναυπηγείων, σε Σύρο και Ελευσίνα!

Τα δάκρυα από συγκίνηση και τα κλάματα από χαρά των εκατοντάδων εργαζόμενων των ναυπηγείων που βιώσαν το δικό τους θαύμα της Αναστάσης, με την επαναλειτουργία μετά από 13 χρόνια της «Σταύρος Νιάρχος», όπως οι ίδιοι λένε, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή και δικαίωση για έναν πολιτικό».

Η επαναλειτουργία της πλωτής δεξαμενής «Σταύρος Νιάρχος»

Μετά από 13 χρόνια η δεξαμενή Νο 3 (AFRAMAX), η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία την περασμένη Πέμπτη. Σημειώνεται ότι η δεξαμενή Νο3, μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος», ενώ είχε προηγηθεί η μετονομασία της Νο2 σε «Στρατής Ανδρεάδης» και της Νο1 σε «Γιάννης Γουλανδρής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, λόγω της επαναλειτουργίας της «Σταύρος Νιάρχος» δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας, ενώ συνδυαστικά με τη «Στρατής Ανδρεάδης», θα υπάρχει πια η δυνατότητα εξυπηρέτησης άνω των 110- 120 πλοίων σε ετήσια βάση. Μετά την προσθήκη και των νέων δεξαμενών AFRAMAX & SUEZMAX – που είναι υπό συμβασιοποίηση/νέα κατασκευή, τα Ναυπηγεία του Ομίλου ΟΝΕΧ (Νεώριο – Ελευσίνα) πρόκειται να αγγίξουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περί των 300 πλοίων ετησίως. Δηλαδή, συνεχίζει η ανακοίνωση, σε λιγότερο από ένα χρόνο, ο όμιλος ανακαίνισε πλήρως δύο πλωτές δεξαμενές («Στρατής Ανδρεάδης», PANAMAX και «Σταύρος Νιάρχος», AFRAMAX) στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ρεκόρ στην ιστορία του εγχώριου κλάδου. Παράλληλα, ξεκίνησε και νέο πρόγραμμα ανακαίνισης/επισκευών και στη δεξαμενή («Βιολάντω», PANAMAX), των Ναυπηγείων του στη Σύρο, αποδεικνύοντας την απόλυτη προσήλωση της ΟΝΕΧ στη μεταμόρφωση των Ελληνικών Ναυπηγείων σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Όπως υπενθυμίζεται, πρόκειται για μια συμβολική απόφαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνου Ξενοκώστα, τιμώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους ιδρυτές των τριών μεγάλων ναυπηγείων της χώρας (Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα, Σύρος) και αναδεικνύοντας την ενότητα των ελληνικών Ναυπηγείων σ’ αυτήν τη νέα εποχή για τον κλάδο.

Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: Ήταν 15 Ιουλίου του 2011 όταν η «Σταύρος Νιάρχος» βυθίστηκε, αφήνοντας πίσω της ανεργία, στρατηγική και εμπορική απομείωση της εθνικής ναυπηγικής ισχύος. 13 χρόνια αργότερα, μετά από επτάμηνη επισκευή, αξίας σχεδόν 20 εκατομμυρίων ευρώ, στις 27 Μαρτίου του 2024, η «Σταύρος Νιάρχος» «έβγαλε» το πρώτο της πλοίο, το γιγάντιο Αλγερινό ferry μήκους 200m και πλάτους 30m (μικτό τονάζ 49.939 τόνων, χωρητικότητα επιβατών 1800 άτομα, χωρητικότητα πληρώματος 180 άτομα, χωρητικότητα 640 αυτοκινήτων), στα πλαίσια της σύμβασης μεταξύ του Ομίλου ΟΝΕΧ και της κρατικής εταιρίας της Αλγερίας ENTMV (Entreprise Nationale de Transport Maritime de Voyageurs). Σημειώνεται πως και αυτήν η δεξαμενή, μετά τη «Βιολάντω» και την «Στρατής Ανδρεάδης» χαρακτηρίζεται ‘’έξυπνη δεξαμενή”, με ειδικούς αισθητήρες και υπολογιστικά συστήματα, που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της ασφάλειας και την βέλτιστη επιχειρησιακή της λειτουργία.