Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αναβαθμίζουν πλέον τις δυνατότητές τους, για να μπορούν να έρχονται περισσότερα πλοία κάτι που θα οδηγήσει και σε νέες θέσεις εργασίας, επεσήμανε το πρωί της Παρασκευής (31/1) ο υπουργός Ανάπτυξης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Onex, Πάνο Ξενοκώστα, πραγματοποίησε αυτοψία στη Δεξαμενή Νο 1, η οποία ανελκύστηκε και ξεκινούν οι διαδικασίες αποκατάστασής της.

Στη Δεξαμενή Νο 2, διενεργούνται ήδη εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πολύ μεγάλος «καταιγισμός» εργασιών στο ναυπηγείο με στόχο το διάστημα 15 με 20 Μαΐου, έπειτα από χρόνια, να μπει το πρώτο πλοίο στη δεξαμενή.

«Με τις δύο δεξαμενές του το ναυπηγείο αναβαθμίζει τις δυνατότητές του καθώς έως σήμερα τα πλοία έρχονταν και φτιάχνονταν στον ντόκο» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα πλοία που θα έρχονται θα οδηγήσουν και σε νέες θέσεις εργασίας από την τοπική κοινωνία της Ελευσίνας.

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ και που θα πληρώνονται, θα φέρουν μία αναγέννηση στην τοπική οικονομία» τόνισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ελευσίνας που πίστεψε από την αρχή σε αυτή την προσπάθεια και έβαλε πλάτη μαζί με το δημοτικό συμβούλιο. «Σας αξίζει ένα μεγάλο μερίδιο επιτυχίας αυτού του θαύματος», τόνισε.

Ο όμιλος ΟΝΕΧ Shipyards & Technologies ανακοίνωσε ότι η πλήρης ανέλκυση της Δεξαμενής Νο 1 των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αποτέλεσε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρισκόταν, ύστερα από δεκαετίες εγκατάλειψης, σε συνδυασμό με την πολυετή παραμονή της στον βυθό των εγκαταστάσεων των Ναυπηγείων από το 2018.

Η πλήρης ανέλκυση της δεξαμενής ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου 2023, μετά από εντατική προετοιμασία και σχεδιασμό διάρκειας δύο εβδομάδων, η δε επιχείρηση διήρκησε συνολικά τέσσερις εβδομάδες.

Σύντομα, θα ακολουθήσει το υπόλοιπο πρόγραμμα συντήρησης, επισκευής και αναβάθμισής της, το οποίο αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του Ναυπηγείου.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Ναυπηγείου Ελευσίνας αποτελεί ένα σημείο σταθμό στην ανάταση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η ΟΝΕΧ σε σημερινή ανακοίνωσή της, βασική συλλογική παράμετρος, διοίκησης και εργαζομένων, παραμένει η προσήλωση στην προσπάθεια για την εκπλήρωση του οράματος της αναγέννησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, και η εγκαθίδρυσή τους ως περιφερειακού κέντρου καινοτομίας και βιομηχανικών λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανέλκυση ενός τόσο πολύπλοκου και γεμάτου προκλήσεων ναυαγίου έδειξε πως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζόμενων των ναυπηγείων στη χώρα μας επισημαίνεται.

Ο όμιλος ONEX συνεχάρη τον Κωνσταντίνο Νιζάμη και την ειδική ομάδα της Greek Diving Center (Ελληνικό Κέντρο Καταδύσεων), το τεχνικό και μηχανικό επιτελείο των Ναυπηγείων καθώς και όλους τους εργαζόμενους και στελέχη που κατόρθωσαν δουλεύοντας με εντατικούς ρυθμούς, να υπερνικήσουν τις αντιξοότητες και να πετύχουν το ακατόρθωτο, την ανέλκυση της Δεξαμενής Νο 1 των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

«Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας 6 μήνες μετά, βλέπουμε ένα ”μικρό θαύμα”»

«Όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου φέραμε στη Βουλή με τον Νίκο Παπαθανάση το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι αυτό μπορεί στα αλήθεια να γίνει» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Περίπου 6 μήνες μετά, βλέπουμε ένα ”μικρό θαύμα”» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και εξήγησε: «Έντεκα πλοία έχουν ήδη φτάσει και επισκευάζονται. Δύο δεξαμενές επιδιορθώνονται και η τρίτη είναι καθ’ οδόν για να φτιαχτεί και αυτή. Μηχανήματα που είχαν να δουλέψουν 20 χρόνια, να έχουν συντηρηθεί και να δουλεύουν. Εργάτες που έμεναν άεργοι, απλήρωτοι και μέσα στην αγωνία, να δουλεύουν χαμογελαστοί, να πληρώνονται καλά και να περιμένουν το μέλλον με αισιοδοξία. Και μία τοπική κοινωνία που έβλεπε το ναυπηγείο Ελευσίνας να μαραζώνει, τώρα να βλέπει το ναυπηγείο Ελευσίνας να ανθίζει».

Προσέθεσε ότι επίσης γίνονται έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, «γιατί το μαραζωμένο Ναυπηγείο δεν φρόντιζε το περιβάλλον εδώ, αντίθετα τώρα το περιβάλλον αποκαθίσταται με πολύ μεγάλη ταχύτητα», και σημείωσε: «Και με μία προοπτική, τα επόμενα χρόνια, να φέρνουμε πλοία εδώ από όλη τη Μεσόγειο και από ακόμα μακρύτερα και για επιδιορθώσεις και για κατασκευές».

«Αυτή είναι η πραγματική ανάπτυξη στην οποία πιστεύουμε και αυτό κάναμε στα ναυπηγεία Ελευσίνας» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης ανακοινώνοντας: «Για αυτό και αποφάσισα η απολογιστική εκδήλωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την τετραετία και όσα κάναμε, να μην γίνει ούτε στο Μέγαρο, ούτε σε ξενοδοχεία, ούτε πουθενά. Θα την κάνουμε στις 19 Απριλίου το απόγευμα εδώ στα ναυπηγεία Ελευσίνας μαζί με τους εργαζόμενους, οι οποίο ξανακέρδισαν τη ζωή τους και το κάνω αυτό γιατί θέλω να τιμήσω τους εργαζόμενους που κράτησαν το ναυπηγείο όρθιο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε χαρακτηριστικά «καλοί οι υπουργοί και οι επενδυτές και οι δήμαρχοι, αλλά αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν είχαν πιστέψει στο ναυπηγείο και στις δουλειές τους και το είχαν εγκαταλείψει, το ναυπηγείο τώρα δεν θα ξαναλειτουργούσε», και συνεχάρη τον πρόεδρο της Onex Group και τα στελέχη αλλά και τους εργαζόμενους που «κρατήσατε όρθιο το ναυπηγείο και έτσι μας δώσατε την ευκαιρία με την κυβέρνηση, τον δήμαρχο και κυρίως τον κύριο Ξενοκώστα, να το βάλουμε μπρος και να ζούμε αυτό το ”μικρό θαύμα”».

«Για αυτό 19 Απριλίου, Τετάρτη του Πάσχα θα είναι όλο το Υπουργείο Ανάπτυξης εδώ για να παρουσιάσουμε όλα τα έργα που κάναμε αυτά τα 4 χρόνια, αλλά κυρίως για να παρουσιάσουμε τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Σας ευχαριστώ πολύ» είπε κλείνοντας ο Άδωνις Γεωργιάδης.