Την άποψη ότι «η κυβέρνηση έχει καταφέρει η χώρα μας να πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα μιας παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης», εξέφρασε ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζοντας ότι «επένδυσε σε μέτρα που το μόνο που κατάφεραν ήταν η επιδότηση της αισχροκέρδειας και απαριθμεί τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας».

Ως προς το ζήτημα μιας «νέας γενιάς κόκκινων δανείων» που «βρίσκεται προ των πυλών», ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έχει πορευτεί ανεύθυνα και κυρίως διαλέγοντας πλευρά: αδιαφορεί για τους πολίτες και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα συμφέροντα των funds». Σημειώνει ότι «η προοδευτική κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 21ης Μαΐου», θα νομοθετήσει για «ρητή προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων, ρύθμιση οφειλών και κανονιστικό πλαίσιο που θα δίνει δικαιώματα και ρήτρες αναδιαπραγμάτευσης στα χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο της χρεοκοπίας». «Ξεκάθαρα ναι», απαντά στο ερώτημα αν η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ θα είναι απαράβατος όρος σε ενδεχόμενη συζήτηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις για επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας.

Ο κ. Χαρίτσης ασκεί έντονη κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι η ελληνική κοινωνία να νιώθει δικαιολογημένη οργή και βαθιά ανασφάλεια». Αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τη μετεξέλιξη του “ως εδώ” που εκφράζει η ελληνική κοινωνία σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα πολιτικής αλλαγής», για να υπογραμμίσει ότι «έχει έρθει η ώρα για μία νέα αρχή». Ως προς το ζήτημα των συνεργασιών τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που προκύπτουν από τη νίκη του στις εκλογές για τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης που από την επόμενη κιόλας μέρα θα προχωρήσει σε αποφασιστικές τομές για την ανάσχεση της ακρίβειας, τη στήριξη των δημόσιων υποδομών, την εμπέδωση του κράτους δικαίου». Και θέτει το ερώτημα αν έχουν «την πολυτέλεια τα πολιτικά κόμματα που αναφέρονται στην αριστερά και στη σοσιαλδημοκρατία να αρνηθούν τη δυνατότητα μίας τέτοιας κυβέρνησης». Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα συναινέσεων και συγκρότησης κυβερνήσεων συνεργασίας που εκφράζουν την κοινωνική πλειοψηφία, σχολιάζοντας ότι «αν κάτι μας θύμισε η Νέα Δημοκρατία αυτά τα χρόνια, και ο κύριος Μητσοτάκης προσωπικά, είναι ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι η εξουσία της ανήκει δικαιωματικά». «Αυτό προσβάλλει τους πολίτες και τραυματίζει τη Δημοκρατία μας. Και θα το πληρώσει στις εκλογές», αναφέρει.