Η Ουκρανία μπορεί να κατέκρινε έντονα την έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για συνομιλίες με τη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος, όμως η Μόσχα δηλώνει θετική στη συγκεκριμένη πρόταση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε πως «ο Πούτιν έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ετοιμότητά μας και τη διάθεσή μας να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαπραγματεύσεων και αυτός είναι ο προτιμώμενος δρόμος».

Επίσης, σημείωσε ότι «είμαστε σε ετοιμότητα και με ανοιχτή διάθεση», ώστε να γίνουν οι σχετικές συζητήσεις.

Σημειώνεται, ότι ο ποντίφικας το Σάββατο μίλησε στη δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία της Ελβετίας και είπε πως πιστεύει ότι ο «ισχυρότερος» σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία είναι αυτός που έχει «το θάρρος να υψώσει τη λευκή σημαία και να διαπραγματευτεί». Η αναφορά του ποντίφικα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Έτσι, ο Πεσκόφ είπε ότι, όπως κατανοεί, υπάρχει ένα ευρύτερο πλαίσιο στις δηλώσεις του Πάπα, αλλά ότι γενικά τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, τα σχόλια του Πάπα και της Ρωσίας αντιμετωπίστηκαν με «απολύτως σκληρή άρνηση» από την Ουκρανία.

Από πλευράς της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε την Κυριακή στο ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA ότι βλέπει τις δηλώσεις του Πάπα ως έκκληση προς τη Δύση «να παραμερίσει τις φιλοδοξίες της και να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος» όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.