Το Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω μιας ανάρτησης σε ένα από τα δίκτυά του στο Telegram, μια φωτογραφία όπου, όπως υποστηρίζει, απεικονίζονται οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στη Ρωσία, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 143 άνθρωποι.

Στην ανάρτηση αναφέρεται πως η επίθεση στη Μόσχα διαπράχθηκε στο πλαίσιο του «πολέμου που μαίνεται μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ».

«Η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στην επίθεση στη Μόσχα»

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Κιέβου υποστηρίζει ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στη χθεσινή επίθεση κοντά στη Μόσχα και οι ισχυρισμοί περί μιας ουκρανικής σύνδεσης «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB υπογράμμισε πως «και οι τέσσερις τρομοκράτες» πίσω από την επίθεση σε μια αίθουσα συναυλιών κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα συνελήφθησαν, ενώ κατευθύνονταν προς τα ουκρανικά σύνορα και ότι είχαν επαφές με την Ουκρανία.

«Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη ψέμα από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και δεν αντέχει σε καμία κριτική», δήλωσε στο Reuters ο Αντρίι Γιούσοφ, της Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας.

«Η Ουκρανία φυσικά δεν εμπλέκεται σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση. Η Ουκρανία υπερασπίζεται την εδαφική κυριαρχία της από τους Ρώσους εισβολείς, απελευθερώνει τα δικά της εδάφη και πολεμάει με τον στρατό των κατακτητών και εναντίον στρατιωτικών στόχων, όχι αμάχων» πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι δηλώσεις του ακολουθούν εκείνες του προεδρικού συμβούλου Μικαΐλο Ποντόλιακ, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε ουκρανική σχέση σε τοποθέτησή του χθες το βράδυ και εκ νέου σήμερα. Ο Ποντόλιακ έγραψε σήμερα στο Χ ότι «οποιαδήποτε απόπειρα να συνδεθεί η Ουκρανία στην τρομοκρατική επίθεση είναι απολύτως αβάσιμη».

«Αναμέναμε αυτήν την εκδοχή από τους Ρώσους αξιωματούχους, δηλαδή το ουκρανικό σενάριο», σημείωσε ο Ποντόλιακ. «Οι δηλώσεις των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών σχετικά με την Ουκρανία είναι απολύτως αβάσιμες και παράλογες». «Η Ουκρανία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το περιστατικό», σημείωσε.