Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες, που διεξάγονταν στο Κάιρο για εκεχειρία στη Γάζα, με το Ισραήλ να αποχωρεί και να προειδοποιεί τις ΗΠΑ για την απόφασή τους να μη δώσουν πυρομαχικά στο Τελ Αβίβ.

Το τηλεοπτικό κανάλι και η ιστοσελίδα aljazeera.com αναμετέδωσε απόσπασμα από την ανακοίνωση που εξέδωσε η παλαιστινιακή οργάνωση, με βάση την οποία το Τελ Αβίβ δεν θέλει διαπραγματεύσεις, αφού κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα και ταυτόχρονα συγκεντρώνει στρατό στην περιοχή.

Αντιθέτως, το Ισραήλ υποστήριξε πως η Χαμάς δεν παρουσίασε θέσεις που προσφέρουν λύση, με τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, να διαμηνύει σε «φίλους και εχθρούς» της χώρας του ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να πετύχει το Ισραήλ τους πολεμικούς στόχους στη Γάζα και στον βορρά.

Ισραήλ: «Έληξαν» οι διαπραγματεύσεις, μπαίνουμε στη Ράφα

Το Ισραήλ παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία στη Γάζα τις επιφυλάξεις του, όσον αφορά την πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και θεωρεί ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο έχει λήξει, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο.

«Η ισραηλινή αντιπροσωπεία αποχώρησε ήδη από τις συνομιλίες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο», πρόσθεσε.

Σκληρή απάντηση Νετανιάχου στον Μπάιντεν

Βαθαίνει το χάσμα ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προειδοποεί τον Τζο Μπάιντεν ότι «θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια», σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, μετά την αμερικανική απόφαση να «μπλοκάρει» πυρομαχικά στο Ισραήλ, αν πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε σήμερα να αγνοεί τη χθεσινή προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν ορισμένες προμήθειες όπλων στο Ισραήλ, αν επιτεθεί στη Ράφα, λέγοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεί μόνη της, εάν χρειαστεί.

«Όπως έχω ξαναπεί, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Αλλά έχουμε πολύ περισσότερα από ό,τι τα νύχια μας και με αυτή την πνευματική δύναμη, με τη βοήθεια του Θεού, θα νικήσουμε».

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου και αργότερα του συμβουλίου ασφαλείας, για να εξεταστεί η ισραηλινή απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να μη δοθούν πυρομαχικά στο Τελ Αβίβ.

Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, ότι «δεν θα παραδώσει» κάποια όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο βασικός σύμμαχος και προμηθευτής στρατιωτικού υλικού (ειδικά οβίδες του πυροβολικού), αν οι δυνάμεις του προχωρήσουν σε ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα — ένα διάβημα χωρίς προηγούμενο από πλευράς Ουάσιγκτον.

«Αν μπουν στη Ράφα, δεν θα παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνται (…) εναντίον πόλεων», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος στο πλαίσιο συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο «CNN».

«Η εισβολή στη Ράφα θα ήταν απλά λανθασμένη και δεν θα παραδώσουμε τις οβίδες του πυροβολικού που χρησιμοποιούνται από τον στρατό του Ισραήλ», επέμεινε ο Μπάιντεν.

Είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανός πρόεδρος, 81 ετών, θέτει, δημόσια, όρους για τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης στο Ισραήλ. Μολαταύτα, διευκρίνισε πως δεν θεωρεί πως το Ισραήλ «έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή ακόμη», όταν ερωτήθηκε σχετικά με την κατάληψη της διέλευσης στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο και τις επιχειρήσεις «περιορισμένης» εμβέλειας που διεξάγει σε τομείς της Ράφας.

Ερωτηθείς για την απόφαση της κυβέρνησής του να ανασταλεί την περασμένη εβδομάδα η παράδοση φορτίου βομβών, σχολίασε: «Έχουν σκοτωθεί άμαχοι στη Γάζα εξαιτίας αυτών των βομβών. Είναι άσχημο αυτό».

Είναι γεγονός ότι η σχέση του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Νετανιάχου, έχει σημαδευτεί από εντάσεις και η υπόθεση της Ράφας απειλεί να προκαλέσει ρήξη.